O káve

Výberová káva: všetko, čo ste o nej chceli vedieť, ale nemali ste sa koho opýtať

vyberova-kava

Ak sa čo len trochu zaujímate o kávu, tak ste už určite narazili na termín „výberová káva“. Čo sa však pod týmto termínom skrýva a aký je rozdiel medzi výberovou kávou a tou, ktorá výberová nie je?

Čo je výberová káva?

Ako to už býva, odpoveď môže byť jednoduchá aj komplikovaná, ale pre bežného smrteľníka nemá zmysel zachádzať do zbytočných podrobností. Preto môžeme povedať, že výberová káva je tá, ktorá vo svojom zelenom štádiu nemá takmer žiadne defekty, neobsahuje nezrelé zrná, má primeranú veľkosť zrna, bola správne spracovaná a po upražení a príprave v nej necítiť žiadne pachute či nepríjemné arómy.

Technickejšia definícia hovorí, že za výberovú kávu sa považuje tá, ktorá v hodnotení cuppingovou metódou dostala minimálne 80 bodov (zo sto) v štandardizovanom teste SCA (Specialty Coffee Association čiže Asociácia výberovej kávy), ktorý musí realizovať certifikovaný odborník tzv. Q Grader.

Čo z toho má zákazník, keď pije výberovú kávu?

V prvom rade kvalitu. Štatisticky platí, že podmienky na zaradenie do výberovej kávy splní približne 10% káv z celkového vypestovaného objemu kávy na svete. Čiže ak ste sa rozhodli pre výberovú kávu, tak pijete kvalitnejšiu kávu ako 90% iných ľudí.

S kvalitou sa spája aj množstvo ďalších výhod. V prípade výberovej kávy je to napríklad dohľadateľnosť pôvodu. Pri každej výberovej káve je uvedené, o akú odrodu ide, akým spôsobom bola spracovaná a v prípade, že sa dostala do rúk kvalitnej pražiarne, tak na obale vždy nájdete aj stupeň praženia a dátum praženia.

To všetko je nielen zárukou kvality, ktorú viete často vystopovať až ku konkrétnemu farmárovi, ktorý vašu kávu vypestoval, ale aj toho, že môžete skúšať rôzne odrody, spôsoby spracovania, stupne praženia a takto postupne hľadať to, čo vám chuťovo vyhovuje najviac. Alebo naopak – neustále objavovať niečo nové.

Kvalitná káva vyžaduje kvalitnú pražiareň

Ako sme už spomínali, výberová káva sa neposudzuje len vo svojom zelenom štádiu, ale aj po upražení. A práve praženie kávy často rozhoduje o tom, aký zážitok si z kávy odnesie zákazník. Aj z tej najlepšej zelenej kávy na svete sa dá nesprávnym pražením urobiť „čierne uhlie“, v ktorom zaniknú všetky chuťové nuansy a ostane len trpkosť, horkosť a káva, ktorá sa dá vypiť len s množstvo cukru a mlieka. A o nulových zdravotných benefitoch ani nevraviac.

Na druhej strane kvalitný pražiar dokáže vyťažiť z potenciálnu kvalitnej výberovej kávy maximum a odhaliť v nej chuťové nuansy, aké by ste v inej potravine hľadali len ťažko. Správne upražená výberová káva je taká, ktorá rešpektuje chute danej odrody a spôsob spracovania, ale zároveň ráta s konkrétnym spôsobom prípravy a vyzdvihuje silné stránky tejto konkrétnej kávy.

Aj preto je svet výberovej kávy nekonečne rozmanitý a v každej šálke na vás čaká nové a nové dobrodružstvo. Vydať sa na cestu ochutnávania najlepších káv sveta nebolo nikdy jednoduchšie ako teraz. Delí vás od nich len jeden klik.